?Støpe lys?

Gjennom lang tid har jeg samla rester av stearinlys med tanke på å lage mine egne. Jeg har også fått donert rester fra familie og venner som hørte om mitt nye gjenbruksprosjekt.

En av tingene jeg gjorde, som mange smilte av, var å pirke ut rester av stearin i telys. Det tok kanskje litt tid, men til sammen ble det ganske mye. Mange telys og varmelys slutter å brenne mens det fortsatt er igjen en god del stearin.

Første runde, med bare hvit stearin, foregikk på komfyren. Jeg har kjøpt startpakke pluss flere former og annet fra Sløyddetaljer, men det går helt fint å bruke drikkekartonger og liknende. Du kan tape veken i bunnen av kartongen og feste den andre enden på en grillpinne el.l. Det er dog vanskelig å gjenbruke drikkekartonger da de stort sett må rives i stykker når lyset skal ut.

Når man skal fylle former med litt størrelse må man gjøre det i flere runder. Den varme stearinen tar mye større plass enn den kalde og det danner seg fort et krater rundt veken i midten av lyset når det avkjøles. Det stivner alltid fra yttervegg og inn, og rundt veken. Det er lurt å spare igjen stearin til å fylle krateret når første runde har stivna.

Det er også lurt å la støpeformene kjøle seg ned over natta før du forsøker å ta ut det nye lyset. Sitter det fortsatt fast kan du putte formen i kjøleskapet ei lita stund.
Jeg hadde mye rester i farget stearin også, så jeg måtte fort over på kulørte lys.

Av og til brukes komfyren også til matlaging så jeg måtte ganske snart flytte alle remediene over på kjøkkenbordet. Siden jeg allerede hadde laget noen flerfargede lys fikk jeg lyst til å prøve å få til regnbuelys.

Med seks farger på samme lys krevde det litt planlegging. Alle formene ble merka på utsida med sprittusj i de seks høydene fargene skulle fylles til. Siden jeg selvfølgelig ikke har mange like former så fikk alle lysene forskjellig tykkelse på stripene.

Prosjektet mitt foregikk litt før påske så da måtte det jo også lages egglys. Jeg hadde sett bilde av lys i eggeskall og jeg hadde noen eggformede støpeformer jeg hadde sikra meg på tilbud et år eller to tidligere.

Lys i eggeskall viste seg å være ganske så utfordrende. For det første måtte jeg stikke veken ned i stearinen etter den hadde begynt å stivne fordi det var ytterst vanskelig å feste den i bunnen av det skjøre eggeskallet.
Den andre utfordringen var brannsikkerhet. Eggeskallet er brennbart og ettersom lyset brant ned kom flammen farlig nær skallet. Hvis jeg skal lage slike igjen skal jeg ikke ha skall høyere enn halve egget.
Uansett kan de absolutt ikke være uten tilsyn!

Jeg gikk til innkjøp av ferdige veker til telys/varmelys for å se om det kunne være greit å bruke. De fantes i to størrelser/tykkelser og det var tydelig forskjell på hvordan de brant. Den tynne krever at omkretsen på lyset er vesentlig mindre enn hva den tykke veken takler.

Sånne ferdige veker var uansett for store for eggeskall, så det ble ikke testa. Men jeg fikk gjenbrukt litt dessertskåler og varmelyskopper.

Det ble ganske mange lys etter hvert!

Nå er det bare å samle rester til ei ny runde ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.