Lamper av råhud

Tilbake i 2017 fant jeg at jeg mangla belysning i vikingteltet når jeg var på tur. Jeg bestemte meg for å prøve å lage en slags råhudlampe som jeg hadde sett rundt om i vikingleire. Jeg var klar over at disse ikke er historisk belagt i vikingtid, men de ser mye bedre ut enn grelle lommelykter og med falske kubbelys er de også ganske brannsikre.

Jeg hadde nok ikke helt tenkt på at jeg skulle lage et blogginnlegg om disse lampene, så jeg tok ikke bilder av hele prosessen.

Uansett, jeg fikk tak i mellomstore tyggebein til hund på en dyrebutikk. Disse ble lagt i vann og da de var blitt helt myke, knyta opp og glatta ut.
Inne i disse beina er det gjerne mange småbiter, og er du heldig kan du bruke noen av disse i tillegg til de ytre hudbitene.

I tillegg til råhud trenger man runde plater og pinner. Jeg kjøpte vanlig furuplank og rundstokk på nærmeste byggvareutsalg. Jeg sagde ut så mange like sirkler jeg kunne få av planken, kappa rundstokkene i passe lengder, borra hull til rundstokkene og monterte de sammen uten å lime. Det ble nok til fire lamper.
Så var det klart for å få på råhuden.

Jeg skar og klipte så godt jeg kunne for å få nogenlunde like store biter av råhud. Deretter sydde jeg sammen disse med voksa lintråd. Når råhuden er våt er den litt svampete og sleip å håndtere, men den er lett å sy i. Så lett at man må være forsiktig for ikke å dra tråden tvers i gjennom. Når jeg hadde sydd sammen nok til at jeg mente det gikk rundt lampa også etter at huden hadde tørka, sydde jeg bitene sammen til en sylinder og tredde den på lampa.

Når huden tørka trakk den seg mer sammen på tvers enn i lengderetning. Jeg måtte justere underveis i tørkinga så huden ikke skulle sette seg helt fast i bunnen eller lokket på lampa..

Når huden var tørr tok jeg alt fra hverandre igjen, borra hull i toppen for å kunne ta inn og ut lyskilde, og beiset alle lampene. Jeg fikk det for meg at de ikke skulle være like, så jeg mikset beisen i fire forskjellige bruntoner. Så var det bare å få montert de sammen igjen. Jeg knøyt på lærsnorer som midlertidig bærehåndtak. De har fungert utmerket til dags dato.

Planen har vært å lage en løfteanordning i lampene for å kunne tenne ekte stearinlys, men det har ikke skjedd. De gjør foreløpig jobben sin godt som de er.

Når lampene ikke er på tur, lyser de opp i trappa. Batteridrevne kubbelys med timer er veldig praktisk ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.