Eco print – første forsøk

I sommer har jeg tilbragt det aller meste av tida i hagen, gjerne med hodet fullt av rusk og rask og henda fulle av jord. Noe har det dog vokst ut av anstrengelsene, og noe av det igjen har tatt helt overhånd. Nok om det og over til det nyeste påfunnet mitt.

En av tingene jeg tidligere har hørt om, og sett litt eksempler på er eco print. Dette kan gjøres både på papir og på stoff. Jeg dykket ned i kaninhullet på nett og kom opp igjen med løse planer om forsøk på papir.

Ei stund senere hadde jeg ærend i Drammen, og der er jeg faktisk i umiddelbar nærhet av noe som likner mistenkelig på en hobby-/kunst-butikk. Noe som er sørgelig fraværende i mitt nærmeste bysentrum. Resultatet var innkjøp av fire forskjellige papirkvaliteter i A5-format. Disse ble merket med hull for å kunne skille de fra hverandre under og etter forsøket.

Jeg fant oppskrifter på nett som sa både dette og hint, men endte opp med å dyppe papiret i vann med alun først. Alun skal hjelpe til med å binde pigmentene/fargen til papiret. Dette kalles på plantefargingsspråket å beise. Det er ofte helt nødvendig for å få farge på garn. Dog avhenger det også av fargematerialet.

Etter å ha beisa papiret gikk jeg på plantejakt. Jeg valgte noen planter jeg har hatt god erfaring med i farging på ull, noen jeg mistenkte at kunne gi godt med farge og noen som jeg ikke ante noenting om.

Papir og planter ble lagt lagvis, papir, planter, papir, papir, planter, papir o.s.v. Jeg fant noen gamle fliser som passet perfekt til A5-ark. Disse ble lagt øverst og nederst og så knøyt jeg alt sammen med hyssing. Jeg lagde to nesten like pakker med det i bakhodet at jeg kanskje kunne gjøre noe annerledes med den ene.

Så ble begge pakkene lagt i alunvannet jeg tidligere hadde brukt til å dyppe arkene i. Jeg putta også oppi litt forskjellig rustent jern. Det har jeg lest at skal gi ekstra fargespill. Etter at pakkene hadde kokt ca en time tok jeg den ene ut og lot den kjøle ned i alunvann. Jeg putta litt jernvitriol i gryta i håp om å få mer farger, men vannet ble ikke svart som forventet. Den hadde nok ikke tålt lagringsmåten, eller den hadde blitt utsatt for fuktighet sist jeg plantefarga. Jeg lot uansett gryta putre ei stund til før jeg lot alt kjøle seg ned.

Tålmodig som jeg er måtte jeg åpne pakkene på kvelden, sjøl om jeg flere steder hadde sett at de burde ligge over natta. Jeg skylte forsiktig av plantene og la papiret til tørk i noen superpraktiske trådhyller jeg akkurat hadde henta hos ei venninne.

Her er det våte resultatet:

Og her er resultatet etter tørk. Gruppert etter papirtype. De øverste arkene lå i gryta med jernvitriol. Jeg skulle nok ha venta til neste dag, men siden fargen i vannet var feil hadde det kanskje ikke spilt noen rolle.
Neste gang… 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.