Påskeegg

Det er vår og da blir man jo litt inspirert til å gjøre vårting.
Som for eksempel å lage påskeegg med rester etter middagslaging, rester fra stiklinger og noen visne påskeliljer.
Antallet nye blogginnlegg her har vært labert det siste året, mest fordi når jeg først har tatt bilder så blir resten glømt. Men når jeg nå skriver et nytt innlegg så har jeg ingen bilder fra før eller under prosessen.
Logisk? Neida, sånt driver vi ikke med!

Uansett, jeg begynte med å klippe opp ei marineblå strømpebukse. (Hvorfor i alle dager jeg hadde ei marineblå strømpebukse i skapet, aner jeg ikke. Jeg bruker jo ikke marineblått!)
Så fant jeg fram egg som jeg, svært forutseende, har blåst tomme og spart på og løkskall fra middagslaging, både rød og gul løk. Litt eddik til fargevannet er kjekt å ha, og så trenger man noe plantemateriale til å legge på eggene så det blir merker. Øverst i matsøpla lå det ferske blader fra stiklinger, og jeg hadde ikke renska de visne påskeliljene ennå. Ute er utvalget begrensa til tuja og noen få gresstrå, så de fikk stå i fred.

Jeg pakket egg og plantebiter inn i strømpebuksebitene og knøyt godt. Jeg trodde det ble for løst, men det gikk bra. Så la jeg et tynt lag løkskall i bunnen av gryta, fylte eggene med vann med den samme eggsugeren jeg bruker til å tømme egg med, og la dem i gryta med løkskall mellom og over seg. Jeg spanderte en god klunk 5% eddik i vannet. Jeg fylte kjelen helt full, la en asjett på toppen for å holde eggene nede og satte ei skål på toppen for litt ekstra tyngde. Jeg lot det koke opp og så stå og syde i et par timer. Så skrudde jeg av plata og gikk og la meg. Kjelen ble stående til neste dag før jeg pakket ut eggene, skylte dem utvendig og innvendig og klappet dem forsiktig tørre. Det er lett å gni vekk fargen, så klapp forsiktig!

Når man så har laget påskeegg så bør dem jo henges opp, og som en hver skikkelig samler hadde jeg selvfølgelig liggende oppheng spesiallaget til egg. Nå er nok disse “egghengerne” laga for masseproduserte egg og ikke for høner med egne meninger. Jeg kjøper egg fra en lokal gård, og får derfor egg i alle størrelser og i mange forskjellige ovale former. Jeg måtte derfor ty til lim, og når man endelig finner fram lim så ligger det selvfølgelig et lass med ting i kø for å limes. Jeg kom etterhvert til bunns i lasset og fikk limt “egghengerne” på plass på eggene. Nå så de litt matte og kjedelige ut, så siste finpuss besto i å spandere ett lett lag matolje. Jeg kunne sikkert lakka dem, men jeg har ikke annet enn gulvlakk og det tror jeg ikke hadde blitt bra. Kanskje jeg spanderer en boks spraylakk på dem en gang i framtida, eller neste gang jeg finner på å lage påskeegg med plantefarger. Det er nok mulig at lakk ikke kommer til å feste seg når eggene først er olja.

God påske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.