Fotkluter, eller vikingsokker…

I min vandring rundt på det store nettet snubla jeg over fotkluter som erstatning for sydde, nålebundne eller strikka sokker. Dette var visst en eldgammel greie, og da måtte det jo prøves ut!
Jeg søkte videre og fant at Norsk Folkemuseum hadde fine, forklarende bilder.
Standart militær størrelse var 46 cm x 46 cm, så jeg starta der.
Jeg hadde ubleka, lerretsvevd ullstoff liggende og klipte i veg.
På bredden fikk jeg plass til fire kluter i full størrelse og to litt smalere, 34 cm x 47 cm, noe som senere viste seg å være akkurat passe til mine føtter 🙂
Jeg klipte 6 par kluter med en gang, så kunne jeg også ha noen til å gi bort eller selge. Jeg hev alle klutene i vaskemaskina for å være sikker på at de ikke krøyp i vask senere.

Da jeg hadde farga den tynne ullserken min med reinfann, var det så mye farge igjen at jeg heiv fire par kluter i fargebadet. To av parene fikk også en runde med jern på slutten.

2 Kommentarer på “Fotkluter, eller vikingsokker…

 1. Veldig imponert over kva du har fått til! Kor lang tid trur du at du har brukt på å vaske, karde, spinne ulla, og så veve og sy den hetta du har på deg? Berre sånn cirka? Eg prøver å lære ungdommen litt om kva innsats som krevst for å lage sine eigne klede heilt frå starten. Det er for at dei skal få litt respekt for kva tøyet vårt eigentleg kostar. Kjøp dyrt og av god kvalitet, bruk det i generasjonar!
  Vil gjerne fylgja bloggen din!

  • Hei Bodil 🙂
   Jeg har ikke den fjerneste formening om hvor lang tid det tok å lage garnet, bare å lære seg teknikken med først å karde, så spinne på håndtein og så spinne på rokk tok masse tid. Men jeg brukte litt i overkant av ei uke på å sette opp veven, veve og sy hetta.
   Neste gang jeg skal spinne skal jeg ta tida på hvor mye tid jeg bruker på å karde, spinne tråd og tvinne garn.
   Det blir vel også en bloggpost, med tid og stunder 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.